RAD CREVA UTIČE NA FIZIČKO I PSIHIČKO ZDRAVLJE – dobro varenje za jak imunitet, raspoloženje, zdravlje i protiv starenja

Malo je poznato da su tanko i debelo crevo najvažniji organi imunološkog sistema jer se čak 80 odsto zaštite organizma odvija upravo u njima, a naročito u debelom crevu. Znamo da nam od snage našeg imunološkog sistema zavisi da li ćemo biti zdravi ili bolesni, da li ćemo oboleti od različitih virusnih i bakterijskih infekcija ili nekih težih oboljenja. Zato je za opšte zdravlje najvažnije da nam gastrointestinalni trakt nesmetano radi i da uspostavimo dobro varenje.

Ako su nam creva oslobođena starih naslaga i imamo zdravu crevnu floru, dobro ćemo apsorbovati sve hranljive materije koje su neophodne za rad svih organa i sistema u organizmu. Na ovaj način ćemo uticati i na zdravlje kože, kose, noktiju, na smanjenje bora, celulita, nećemo se žaliti na hronični umor i poboljšaće nam se raspoloženje. Smatra se da se najveća količina serotonina, odgovornog za dobro raspoloženje, nalazi baš u crevima.

Dobro varenje i psiha – ima neka tajna veza

Iako ishrana ima najveći uticaj na rad naših probavnih organa, ne smemo da zanemarimo ni vezu ishrane i emocija. Često na neke neprijatne, pa i prijatne emocije, reagujemo telesnim simptomima (somatizacija). Na primer, stres, negativne misli, napetost, anksioznost i depresija mogu da dovedu do probavnih smetnji poput nadutosti, težine u stomaku, bolova u želucu, pojave proliva, usporenog varenja, a kasnije i do čira na želucu, iritabilnog kolona i drugih oboljenja koja se teško leče samo ishranom, bez psihoterapije.

Postoji i druga strana priče koja kaže da različiti poremećaji u varenju hrane i radu digestivnih organa uzrokuju upravo pomenute psihološke poremećaje poput anksioznosti i depresije. Zato slobodno možemo da kažemo da je stomak naš “drugi mozak”.

ishrana dijeta varenje

Lečenje uzroka za dugoročne rezultate

Bilo bi dobro kada bi čovek video mnogo više i dalje od onoga što nam je pred očima. Tada bubuljice ne bi bile samo estetska neprijatnost, glavobolja – samo bol u glavi koji zahteva analgetik, psorijaza – autoimuna neizlečiva bolest… Sve ovo bi se moglo nazvati lošim varenjem i nagomilanim negativnim emocijama. To je nešto što ne vidimo, ali sigurno svakodnevno osećamo. Danas je malo ljudi koji ne osećaju nadutost, povećano prisustvo gasova u crevima, opstipaciju, naizmeničnu pojavu zatvora i proliva, bolove u želucu, grčeve u crevima, stres, anksioznost, bes, ljutnju…

Pomenute probavne smetnje su dovoljan znak da nam digestivni trakt ne radi kako treba i da su nam potrebne promene u načinu ishrane, a osnovni cilj nam je postizanje dobrog varenja.

Bakterijska flora nam je često narušena zbog neadekvatne ishrane, stresa i česte upotrebe antibiotika i drugih lekova. Vrlo često čovek ulazi u začarani krug – zbog loše ishrane i načina života nam slabi imunitet, često smo bolesni pa smo prinuđeni da pijemo lekove, a onda nam ti lekovi narušavaju crevnu floru i dodatno obaraju imunitet. Zato postajemo pacijenti sa dijagnozama u ranoj mladosti. Ono što je ohrabrujuće je da crevna flora može da se obnovi, a samim tim i da se ojača imunitet i da se većina bolesti izleči ili makar ublaže simptomi i na taj način omogućimo sebi kvalitetniji život.

Ukoliko se proceni da je uzrok psihološke prirode, ne može se postići maksimalan efekat samo kroz adekvatnu ishranu, već je neophodno u lečenje uključiti i psihologa ili psihoterapeuta.

Najbolji put do dobrog varenja:

1. Pronalaženje uzroka (stres, crevna kandidijaza, gastritis, čir, prejedanje i druge pogrešne navike, neke druge bolesti…).

2. Eliminacija veštačke hrane koja sadrži štetne hemijske dodatke

3. Pravilno kombinovanje namirnica

4. Adekvatni razmaci između obroka kako bismo omogućili prethodno unetoj hrani da se svari

5. Alkalizacija organizma kroz nekoliko jednostavnih koraka u ishrani

6. Čišćenje creva bez primene agresivnih metoda,  kroz pravilnu ishranu (samo creva koja su očišćena od naslaga stare stolice mogu da obavljaju svoju funkciju na adekvatan način)

7. Uključivanje enzima iz prirodnih namirnica

8. Rad na rešavanju psiholoških uzroka lošeg varenja. Kada postignemo psihičku smirenost i naš stomak će biti mirniji.

Preuzeto sa /zivanovic-tim.rs/


,