Pobedi umor

Kišan dan, pauza između treninga uz kafu u Makiatu. Pored mene, velikom brzinom prolazi auto sa natpisom preko celih vrata „Pobedi Umor“ i slikom velike limenke. Prvo što mi pada na pamet jeste „lezi, odmori, odspavaj“. Živimo u vremenu „instant supe“. Želimo sve, brzo, sada i odmah; napreduj, razbijaj granice, pomeraj limite. Ko nas je programirao da stalno moramo da  napredujemo, da rastemo, da smo bolji? Šta se dešava ako posustanemo, ako stagniramo ili sve nekako krene nizbrdo?

U prirodi sve talasa. Sve se dešava u talasima. Priroda odmara. spava, ne raste konstantno. Naterajte vrapca da cvrkuće noću. Da li neko na Trgu hrani golubove tokom noći? Retko ko. Sakrili su se, šćućurili ispod strehe, odmaraju se, pa će sutra ponovo da nas „usrećuju“ po kolima i kaputima.

Priušti sebi odmor. Umesto energetskog napitka, čiji će kofein i taurin ubrzati to već ubrzano srca od poslovno-porodično-ekonomsko-političkog stresa, popij C vitamin, magnezijum, kalijum, limunadu sa medom, gricni malo crne čokolade, napravi sebi vitaminsku salatu (proleće je, šarene su pijace).

Mišićna hipertrofija (zadebljanje mišićnih vlakana) zahteva trening sa nadopterećenjem. To znači da trening mora da bude malo neprijatan, da mišići zapeku, da srce zaigra kao detlić. Ali, da bi se zaista desio anabolizam, ugradnja amino-kiseline i hiperkompenzacija glikogena, mišić mora da se odmori.

Mišići rastu kada odmaramo, kada spavamo. Ako si profesionalni sportista i tapkajući loptu ili osvajajući pojen hraniš svoju porodicu, treniraj svaki dan, od toga plaćaš poreze i doprinose. Ali, ukoliko si „samo“ jedna/jedan od nas koji želi da uživa u životu, vežbaj da se osećaš dobro, da si sposoban/na za svakodnevne rutine. I nije problem ako ti se nekoliko dana ne trenira, ako ne stižeš, nemaš energije i motivacije. Znaj da si samo na donjoj fazi talasa i da uskoro sve kreće da raste, da ide na bolje. To je sve tako prirodno, tako treba da bude.
Kišan dan…kafica (kofein) je popijena…u nove radne pobede…

Vidimo se u WorldClass-u.

Milan Lalošević


,