Kako da se hidriramo hranom?

Nekad jedva dočekate pauzu za vodu tokom treninga, jel da?
Doduše, možda i niste žedni, ali znate da vam trener nikad neće zabraniti gutljaj vode. Sjajan način da malo odmorite 🙂  Ali, koliko je važno piti vodu tokom treninga, još je jažnije unositi dovoljno tečnosti tokom celog dana. Na kraju krajeva, voda je najvažniji nutrijent koji naš sistem treba.
Uvek je važno piti puno vode – pogotovo tokom leta – ali takođe možete ugasiti svoju žeđ sa ovih 5 jako hidrirajućim namirnicama. Sadrže najmanje 90% vode. Jeste li spremni da napunite frižider sa hranom od čiste vode?

 1. Krastavac

Sa sadržajem vode od 96,7%, želeli biste da ovo povrće uvedete u svakodnevnu ishranu. Krastavci su odličan izvor vitamina C, koji pomaže zaštiti telo od slobodnih radikala i smanjuje rizik od različitih vrsta kancera i bolesti. To je takođe dobar izvor vitamina K i kalijuma. Ako ne želite da jedete sam krastavac, probajte sa jogurtom, veoma ukusna kombinacija.

 2. Celer

Kao i sva hrana sa velikom količinom vode, celer ima vrlo malo kalorija – samo 6 kalorija po stablu. Pred tog,  sadrži folate i vitamine A, C i K. I delimično zahvaljujući visokom sadržaju vode, celer neutrališe želudačnu kiselinu i često se preporučuje kao prirodni lek za gorušicu.
Takođe može pomoći u smanjenju krvnog pritiska, dobar je izvor antioksidanasa zeaksantin, lutein i beta-karoten, i sadrži hormone koji smiruju i umiruju centralni nervni sistem.

 3. Lubenica

Ovo voće je sastavljeno od 92% vode! Zahvaljujući sadržaju magnezijuma, kalijuma i natrijuma, lubenica je jedna od onih ultrahidriranih namirnica. Takođe pruža i druge ključne vitamine i minerale. Lubenica sadrži vitamine A, B-6 i C, tiamin, riboflavin, niacin, folat, pantotensku kiselinu, magnezijum, fosfor, kalijum, cink, bakar, mangan, selen, holin, likopen i betain. Malo li je?

 4. Jagode

Ukusna slatka poslastica bogata vlaknom i vitaminom C – kao da vam je potreban izgovor da se osvežite i počnete jesti jagode!  Studije pokazuju da ljudi koji redovno jedu jagode imaju veći nivo vitamina B vitamina u krvi, što pomaže da se arterije očiste.

 5. Paradajz

Paradajz ima sadržaj vode od 94,5%. Pored toga što vam pomažu da ostanete hidrirani, pun je vitalnih vitamina i minerala. Sadrži sve četiri glavne karotenoide: alfa- i beta-karoten, lutein i likopen i tri snažna antioksidansa: beta-karoten i vitamini C i E.
Predlažemo dodavanje paradajza u salate, sosove i sendviče.

 

Ne zaboravite, 70-80% vašeg unosa tečnosti bi trebalo bude iz vode, ostalih 20-30% bi trebalo da dođe iz namirnica. A da biste više uživali, uvek možete napraviti neki kotel 😉


,