Kako da povećamo pokretljivost naših mišića, a da u isto vreme zadržimo i snagu?

Većina nas ima predrasude o različitim stvarima, tako da ni joga nije pošteđena što se toga tiče.
Moja predrasuda o jogi je bila da je to ženski sport, a posle sam shvatio da joga nije ni sport a ni samo za žene. Joga može biti lagana i meditativna, može biti brza ( dinamična) a moze i biti teška i naporna, sve radi poboljšanja tela. Jogu povezujemo sa meditacijama i izgovaranjem OM mantre, međutim, to je joga koja je predstavljena kroz humor u filmovima ili serijama.

Zapravo, joga je fizička disciplina koja nas vodi ka duhovnoj realizaciji. Da bi se duhovno razvili prvo moramo da savladamo fizički aspekt. Ne možemo raditi na sebi ako imamo hronične bolove u zglobovima, mišićima, organima, ako smo bolesni, ili ako imamo manjak energije… Sve ove prepreke otklanja fizička vežba, nebitno je da li je to joga ili druga disciplina, svako treba da izabere šta njemu odgovara i da se drži toga. Ja sam izabrao jogu, pa bih želeo da je približim i drugima.

Svako će se složiti da je kretanje bitno za zdravlje, to nije ništa novo, svi to znamo, ali smo zaboravili da to znači pun pokret mišića i zglobova, a ne delimičan. Tu se joga pokazuje kao utemeljena disciplina koja koristi položaje kao alat da bi telo dovelo u harmonično stanje. To znači da povećamo pokretljivost naših mišića a da u isto vreme zadržimo i snagu istih, da olakšmamo sebi kretanje jer vremenom kako starimo mišići gube na gibkosti i na snazi, zato je važno da istegnemo mišiće i da ih ojačamo, da bi posledice starenja bile umanjene. Za jogu nije potrebno ni predznanje niti fizička spremnost, već jaka volja i istrajnost.

Potrebno je dati telu vremena da se prilagodi pokretima, posebno ako nismo do sada radili takve pokrete. Za sve je potrebno vreme i ritam, da bi nesto naučili moramo da ponavljamo dok ne pređe u podsvest, tako vežbajući i ponavljajući položaje, telo pamti i prilagođava se promenama.

Početak je najteži, ali na nama je da li želimo da radimo na sebi ili ne, ne postoji izgovor, samo da li želimo ili ne želimo. Kada sam počinjao sa praktikovanjem joge, bilo je strašno, sa obzirom da imam krivu kičmu šlag na muku su bili i kruti mišići. Ne želim da kasne dane provedem pogrbljen i u bolovima ili pod lekovima, zato sam odlučio da uradim nešto povodom toga i zato sam ovde gde jesam.

Želja mi je da približim jogu drugima, da pokažem i objasnim kako se štite zglobovi prilikom pokreta, kako se diše dok je telo u određenom položaju, podsećam da pažnja uvek bude na telu, da ga osluškujemo i ne ulazimo u konflikt sa njim. Želja mi je da i ja učim druge kako su mene učili, da redovnim vežbanjem uđemo u harmoniju sa našim telom, da podignemo unutrašnju energiju i uživamo u životu.

Čuvajte se i vidimo se na času 🙂

Saša Lukić


,