Kakav trening je Mobility?

Mobilnost se opisuje kao sposobnost da pokrete u zglobovima i delovima tela izvodimo sa lakoćom, bez ograničenja. Vežbe mobilnosti bi trebale biti sastavni deo svakog treninga i korisno ih je raditi bez obzira na uzrast ili nivo fizičke pripremljenosti.

Dobro razvijena mobilnost omogućiće nam da pravilnije izvodimo pokrete, da telo bude stabilnije, snažnije i sprečiće da dođe do disbalansa u delovima tela i znatno će smanjiti rizik od povreda.

Na treningu mobilnosti mogu se koristi određeni rekviziti poput masažnih rolera, drvenih palica, elastičnih traka… Akcenat je na izvođenju fluidnih kretnji i istezanju kroz pokret. Mogu se raditi vežbe izolovano u nekom zglobu ili u više zglobova i regija tela. Vežbe su jednostavne, prirodne, prijatne…doprineće da se zglobovi dobro zagreju, otvore, opuste…a mišici oko zglobova pruže bolji performans.

Redovno vežbanje i održavanje optimalne mobilnosti učiniće da bolje kontrolišemo svoje telo, da budemo spretniji, brži i spremniji za svakodnevne kretnje.

piše Vesna Jokišić


,