5 stvari koje ne bi trebalo da radite posle treninga

Upravo ste završili odličan trening i osećate se prilično zadovoljno – i treba! Sjajan posao, ali trening je samo mala komponenta zdravog načina života, a vaši napori mogli bi se lako sabotirati ako ne napravite pametne i zdrave odluke nakon vežbanja.
Imate li neku zdravu rutinu nakon treninga koja neguje željene rezultate? Ili mislite da ništa drugo nije važno, najbitnije ste uradili… Ono što radite nakon treninga je isto toliko važno koliko i sam trening, a lako možete usporiti svoj napredak, a da tog niste ni svesni.

Pročitajte 5 stvari koje NIKAD ne trebate učiniti nakon treninga:

 1. Preskakanje istezanja

Naravno, ponekad morate istrčati sa treninga što brže jer žurite na posao, dete vas čeka posle časa engleskog, parking vam ističe…  ali nakon što vaši mišići rade sat vremena, biće vam zahvalni sa barem minutom istezanja.
Vaši mišići će puno bolje reagovati na sledećem naporu, ako prema njima dobro postupate i odvojite vreme za istezanje i oporavak nakon treninga.

 2. Zaboravite na hidrataciju

U toku treninga gubite dosta tečnosti, tako da je od suštinskog značaja da pijete više vode odmah nakon aktivnosti – vaše telo treba da dopuni vodu koju skladišti da bi ostalo hidrirano. Moraćete da nadoknadite nivo glikogena i elektrolita, oba koja pomažu oporavak.

Ostanite hidrirani pre, tokom i posebno nakon vežbanja.

 3. Jedete nezdravu kalorijsku bombu

Ne možete istrenirati iz tela lošu ishranu! Ono što jedemo nakon treninga je zaista važno za postizanje naših ciljeva. Dajte vašem telu proteine i ugljene hidrate i zdrave masti, tako da mogu početi popravljati mišiće i dopuniti izgubljene hranljive materije što pre. Hranljive materije koje su u mogućnosti da uđu u krvotok i brzo stignu do ćelija.

 4. Nedovoljno sna

Naša tela se oporavljaju i obnavljaju najviše kada spavamo, pa je pravi odmor od ključnog značaja. Sa nedovoljno sna samo sebe stavljate na veći rizik od stresa, iritacije i čak i prejedanja. Dovoljna količina sna, naročito nakon dana kada ste naporno radili je veoma bitna. Vašem telu i umu treba vremena za punjenje.

 5. Ne objavite status ili postavite sliku 🙂

Možda deluje smešno, ali ovo zaista može biti od velikog značaja. I za vas – da vas podseti dobrog osećaja i zadovoljstva nakon treninga. Nećete želeti to pokvariti. I za nekog drugog – nikada ne znate ko će biti motivisan da promeni svoj život kada vide kako delite svoje rezultate. Nebitno da li je u pitanju print screen aplikacije za praćenje treninga i pulsa ili je slika sa/posle treninga.

Mi volimo kad podelite trening sa nama, a možda ćete baš vi inspirisati nekog da obuje patike ili počne više brinuti o sebi.


,