ISTORIJA WORLD CLASS-A

ISTORIJA WORLD CLASS-A

World Class je osnovao 1983. sportista i preduzimač Ulf Bengtson. On je već tada bio uspešan i jedan od najboljih bodibildera na svetu – neporaženi švedski i nordijski šampion deset godina za redom, što ga je svrstalo u trećeg po redu najboljih na svetu. Ulf je 1970-tih živeo u Los Anđelesu. Ideja o World Class-u je nastala pod uticajem World Gym-a i Gold’s Gym-a, gde je on vežbao rame uz rame sa Frenk Zejnom i Arnoldom Švarcenegerom. Čak i tada, Ulf Bengtson je znao da svakome treba fizička aktivnost da bi se osećao dobro, bio produktivan i zadovoljan životom.

Pre 25 godina Ulf Bengtson je prestao da gradi svoje savršeno telo. Umesto toga, počeo je da gradi nešto drugo. Nešto što je za cilj imalo da postane najuspešnija kompanija u svetu zdravlja i fitnesa.

Ulf

“Već sa 12 godina sam želeo da postanem svetski prvak u nečemu, pitanje je samo bilo – u čemu? Probao sam sve sportove koje sam mogao da nađem u svom rodnom gradu, Arvika. Danas razmišljam poprilično slično kao i tada. Postoji mnogo sličnosti između vođenja velike kompanije i toga da ste profesionalni sportista”, kaže Ulf Bengtson, osnivač World Class Intenational.

A imao je taj problem što je uvek težio visokim ciljevima. Jedino što je bilo važno, za mladog Ulfa, bilo je to da trenira i da postane najbolji. Ne samo u Arviki već u celom svetu. 70-ih je pronašao svoj poziv. Sport koji ga je kasnije doveo do vrha – bodibilding. Dizao je tegove godinama, imao je sve uslove za to, potrebnu upornost i predanost. Na svom vrhuncu dostigao je treće mesto na svetu na svetskom šampionatu u bodibildingu.

”Tokom perioda takmičenja, proveo sam dosta vremena u Los Anđelesu. Svi koji su delili strast prema sportu su se okupljali u Santa Moniki i na Venice Beach-u. Tu sam trenirao sa najvećim imenima iz sveta bodibildinga – Frenk Zejnom, Samirom Banoutom i naravno Arnoldom. U ovakvom okruženju sam dobio inspiraciju, i ideje koje sam kasnije sproveo u delo su rođene baš ovde.”

Ulf

Kad je njegova karijera sportiste bila završena Ulf je započeo svoj ‘vežbanje i zdravlje’’ trend koji je danas postao pokret u Švedskoj i mnogim drugim zemljama. 1983. rođena je njegova kompanija World Class. Pravio je opremu za vežbanje, prodavao svoju liniju odeće i otvorio svoj prvi fitnes centar na Atlasgatanu u Štokholmu u Švedskoj.

“Par godina kasnije sam otvorio svoj prvi World Class studio, gde sam nudio grupni trening, bar, jutarnji koncept za kompanije i to sve u atmosferi poput onih u najboljim svetskim centrima. To je bilo mesto gde bi poznati poput Brusa Springstena trenirali kad su bili u Štokholmu. To mesto je bilo daleko ispred fitnes centara u to vreme, u industriji koja je tek počela da se razvija.”

Sledeći korak je bio izvesti brend van granica Švedske. Otvorili su se fitnes centre širom Evrope, u Rusiji i na bliskom Istoku. Ulf je izgubio ruski deo 1995. čime je izgubio i svoju kompaniju.

“Bili smo najveći u Rusiji i tu sam stavio najveći fokus. Kada sam sve to izgubio, vratio sam se na fitnes centre iz kvarta. Sve što mi je ostalo bio je moj brend, par prijatelja i goruća želja da se ponovo popnem do vrha.”

Ulf se preselio u Brisel i tamo je počeo da gradi svoju kompaniju ispočetka. Pre par godina, World Class je primećen na švedskoj berzi po svom impresivnom razvoju. Originalna ideja za njegov posao je uvek bila razvoj brenda World Class u okviru zdravlja, oporavka i životnog stila, ne samo u Švedskoj nego i u svetu. Danas možete naći World Class fitnes centre u osam zemalja sa skoro 60 000 članova! Veći deo uspeha je van Švedske, u Istočnoj Evropi, najviše u Rumuniji.

Ulf

“Sa sigurnošću mogu da kažem da mo danas u vrhu fitnes industrije u Evropi a u mnogim zemljama smo na samom vrhu na tržištu. Mi nudimo najnovije iz sveta treninga i to činimo u elskluzivnim i efektnim prostorima gde se naši članovi osećaju zbrinutim. Neverovatan je to bio put, od mog prvog centra u Atlasgatanu do onoga što World Class danas pruža. Najuzbudljiviji deo je bilo otvaranje našeg elitnog centra u Nibrogatanu u Štokholmu. Tu se može videti kako naši centri izgledaju po Evropi."

Još uvek ima puno toga na čemu se može raditi iako je fitnes industrija mnogo napredovala. Budućnost je svetla.

"12-15% odraslih na zapadu redovno vežba i ne smeta im što plaćaju za to. Ostalo nam je 85% potencijalnih članova. Interesovanje za sopstveno zdravlje postaje trend a mi nudio sjajan životni stil. U vremenu kada se većina poslova obavlja sedeći, posebno kod mladih ljudi, više nego ikada je važno da oni spoznaju benefite upražnjavanja fizičke aktivnosti. Ljude treba ohrabriti u tome da ostanu zdravi. I naše društvo od toga može da ima samo benefite", kaže na kraju Ulf Bengtson.

Please use the Club Locator for more information about our clubs and to find fitness clubs in your area.

MORE IMAGES

 
 

WORLD CLASS INTERNATIONAL : BELGIUM | CROATIA | CZECH REPUBLIC | FRANCE | HUNGARY | POLAND | ROMANIA | SERBIA | SWEDEN

 
 
 
x

WorldClass.rs uses COOKIES. By continuing to browse this site, you are agreeing to the use of cookies. Find more details >